Solrosbröd är jättegott, liksom morotsbröd! Denna gång gjorde jag en mix av dessa och gräddade brödet i långpanna! Åh, vad jag tycker om att baka i långpannor! Så mycket bröd med liten ansträngning! Om barnen tyckte om brödet! Fem fingrar av fem möjliga blev betyget och munnen full med nybakt bröd!
Solros- och morotsbröd i långpanna
5 dl ljummet vatten
1 paket jäst
2 tsk salt
½ dl brödsirap
1 dl olja
2 medelstora morötter, rivna
2 dl solrosfrön, naturella
5 dl havregryn
5 dl rågsikt
Cirka 10 dl vetemjöl
Pensling och topping:
Sirapsvatten
Kummin
Solrosfrön
Lås upp jästen i ljummet vatten, Tillsätt salt, sirap, olja, rivna morötter, solrosfrön och havregryn. Arbeta in mjölet och knåda degen i ett par minuter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Stjälp upp degen i en bakplåtpappersklädd stor långpanna och tryck ut jämnt med mjölad hand. Skär degen i ”frallor” med en klenätsporre eller kniv. Jag gjorde 6x4 bitar. Låt jäsa i 15 minuter. Pensla med sirapsvatten och strö över kummin och solrosfrön. Grädda brödet på 175 grader i cirka 20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Skär brödet i rutor enligt skårorna.
Så gott det ser ut, ska jag göra!
SvaraRaderaLåter som ett supergott bröd!
SvaraRaderaPerfekt att baka i långpannan.
Låter jättegott, men vad är sirapsvatten?
SvaraRaderaAmy's: Ja, gör det!
SvaraRaderaSlickepotten: Som sagt, fick gott betyg av barnen!
Carolina: Sirapsvatten, sirap utspätt med vatten, ungegär lika delar av båda. För att få kummin och solrosfrön att fastna. Det går lika bra med selleri! :-D Skojar bara... men det går lika bra att pensla med ägg!
Så gott och praktiskt att göra i långpanna!
SvaraRaderaSmart bröd. Jag letar enkla, goda brödrecept med ljus och lykta för att få till lite variation, så detta var toppen!
SvaraRaderaÅh wow, det låter verkligen helt otroligt gott! Jag håller med om att det är väldigt smidigt med bröd i långpanna - att slippa allt utbakande är toppen!
SvaraRaderaBröd i långpanna är hur smart som helst, inte så mycket jobb och gott blir det. Och morötter i bröd blir ju så saftigt o gott.
SvaraRaderaDet blev helt outstanding GOTTTTT!
SvaraRaderaTusen tack för tipset och många hälsningar från fröken Dill
Låter väldigt gott. Men är det inte väldigt mycket mjöl i jämförelse med vätska?
SvaraRaderaHej Anonym! Som jag skrivit tidigare så är det omöjligt att ange exakt mjölmängd. Det är beroende av många faktorer. Går att läsa mer om det om du googlar på nätet. Receptet är återgett efter hur mycket jag använde och som du ser har andra läsare testat brödet med gott resultat. Är du osäker så börja med en mindre mängd vetemjöl och öka upp i takt med vad som går åt. Det står trots allt cirka 10 dl, vilket lika gärna kan innebära 8 dl. Men börja med hälften och så ökar du på efter behov. Lycka till med baket!
RaderaDetta ska jag prova till fritidsbarnen på skolan där jag jobbar!!
RaderaCarin
Hej Carina!
RaderaJa, gör det! Går hem hos mina barn! Glöm inte att rapportera här på bloggen!
Sååå gott och lättbakat. Ett dygn och nu är det slut trots morötter och frön :). Jag använde bara drygt 8dl vetemjöl +lite till utbakning. Har hittat fler recept jag kommer testa framöver. Sidan är härlig läsning. //Helen
RaderaKul att du blev nöjd Helen! Visst är det smart att smyga in nyttigheter! Kul att du gillar bloggen! Välkommen att botanisera bland fler recept! /Anna - Frostis
RaderaJättegott bröd! Provade baka igår och tog med till jobbet och bjöd kollegorna idag, fick klart godkänt.
SvaraRaderaVad roligt att brödet smakade bra och att baket blev lyckat!
RaderaTack för hälsningen!
Kram - Anna/Frostis
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaTack för receptet, brödet blev jättegott! 😊
SvaraRaderaVad roligt att höra!
RaderaHälsningar Anna - Frostrosor
Vi körde med pumpafrön, gott och smidigt bröd,
SvaraRaderaPumpafrön låter mumsigt! Ja, detta bröd är gottis!
RaderaVet någon var i ugnen de ska gräddas? Mitten eller nere?
SvaraRaderaHej!
RaderaI mitten av ugnen blir bra!
/Anna Frostrosor